2017. október 23., hétfő

ANNYI TITKOM MARADT....

Száz éve született Szabó Magda. Ha akad még valaki az országban, aki nem olvasott tőle, az is emlékszik az Abigél című, méltán nagy sikerű sorozatra, amelynek az írónő önéletrajzi ihletésű regénye adta a fő vonulatát. Az 1978-ban forgatott film a II. világháború alatt tanuló diáklányok mindennapjaiba vitt el bennünket, csodálatos, szerethető karakterekkel.


Az írónő születésének 100. halálának 10. évfordulójára a Rádió és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen interaktív Abigél Kiállítást tekinthetünk meg, ahol megismerkedhetünk többek között a film forgatásának kulisszatitkaival és kellékeivel, a jelmezeket akár fel is próbálhatjuk.
A kiállítás 2017. 11.30-ig látható a Nemzeti Múzeum mögött a Pollack Mihály téren.



A Petőfi Irodalmi Múzeum egészen nagyszabású tárlatot állított össze erre az alkalomra, ahol az igazán ikonikus regények,  mint a Freskó, Az őz, a Katalin utca vagy a Disznótor keletkezéstörténetét is feltárja. A szülők, a a szülőváros mellett bemutatásra kerül az írónő alma materének, a Dóczi Gimnáziumnak a világa is. Abigél szelleme ezen a tárlaton is megelevenedik, a látogatók kívánságaikat a valóságban és virtuálisan is rábízhatják Abigélre.
A kiállítás megtekinthető: 2018. március 4-ig
pim.hu


Könyveit - a jelenlegi adatok szerint -42 nyelvre fordították le, Az ajtó című regénye felkerült a The New York Times 10-es listájára,  2003-ban elnyerte a francia Femina-díjat. 2012-ben Szabó István vitte filmre.  Az írónő és házvezetőnője, Emerenc különleges  titkokkal fűszerezett kapcsolatát két csodás színésznő, Martina Gedeck és Helen Mirren keltette életre.


Szabó Magda könyveiben a családi és emberi kapcsolatok,  az egymás iránti megbecsülés, és a történelem sorsfordító ereje jelenik meg. Minden regénye egyben kordokumentum is.


Az irodalom szinte minden területén kipróbálta tehetségét, kezdetben verseket írt, később regényeivel vált híressé, de színpadi darabjai is mind sikert arattak. 
Kilencvenedik születésnapján rengetegen ünnepelték, szülővárosában, Debrecenben  könyvesboltot nevezetek el róla. 2007. november  19-én hunyt el.


Pápai Ildikó