2018. január 30., kedd

TERVEZZ JÓKEDVET MÁRA!

Veled is előfordult már, hogy "bal lábbal" keltél fel? Vagy azért, mert nem aludtad ki magad vagy azért, mert az előtted tornyosuló napi teendők már ébredés után megalapozták a borús hangulatodat. Ilyenkor nem értjük, hogy lehet viháncolva nevetni korán reggel a metrón, és  miért ér fülig a szája a kolléganőnek az irodában, vajon minek örül ennyire?


Az örömre való képesség tanulható
"Az emberek általában azt hiszik, a boldogságnak oka van, vagyis boldog, derűs, optimista csak az lehet, akinek van erre alapja!" - mondja Szendi Gábor pszichológus.
Sajnos, mi magyarok híresen kedvetlenek tudunk lenni, és egy tavalyi kutatásban, a világ boldogságlistáján a 75. helyet foglaljuk el. A legboldogabbak már évek óta a dánok, egy ott élő magyar fiatal szerint azért, mert kisebbek a társadalmi különbségek, nagyon összetartó nemzet és mindenhová biciklivel járnak, így a testi egészségük is rendben van.
"Az igazság az, hogy mind a sötét, mind a derűs látásmód önbeteljesítő jóslatkén működik." - folytatja a pszichológus. Minden életből két történet rakható ki: egy pesszimista és egy optimista. A pesszimista történet arról szól, miként kezdődnek mindig a bajok és nehézségek. Az optimista változat pedig arról szól, hogyan oldódtak meg a problémák. Bárki megpróbálhatja így is, úgy is elmondani az életét. 

Nevetni kell, ennyi az egész!
Autista gyermeket nevelő anyaként bevallom, sokszor előfordult, hogy nem találtam okot az örömre. Egy érzelmi mélyrepülésem idején találkoztam a nevetőjógával, és tudtam, nekem erre szükségem van. Egy indiai orvos, Madan Kataria egyszer cikket írt a nevetés jótékony hatásairól, és egy nap, - 1995. március 13-án -,Mumbai-ban lement egy parkba, ahol hamarosan többen verődtek össze körülötte, vicceket meséltek, és egyre hangosabban kezdtek hahotázni.
 Dr. Kataria pedig kialakította a nevetőjóga gyakorlatsorát, ami egyesíti a feltétlen nevetést, a Pranayama jógalégzéssel.
A tanfolyam első óráin nehezen ment, hogy akkor, és azon kacagjak, amikor erre a gyakorlatvezető instruál, de gyorsan belejöttem. A nevetőjóga csodája, hogy testünk nem tudja megkülönböztetni a tettetett hahotázást a természetesen felbuggyanó röhögéstől vagyis agyunkat mindenképp pozitív érzelmi skálára hangolja!!

Neked is van boldogság-portfóliód!
Annyi mindennek lehet örülni, ha nem veszed természetesnek, ami körülvesz. Hiszen mekkora szerencse, hogy jársz, hogy van fedél a fejed felett, hogy jó ételeket ehetsz, van feladatod, szeretnek! Mérő László pszichológus, egy interjúban elmondta, hogy mindenki egyénileg rakja össze saját "boldogság-portfólióját" egy kis flow-ból (olyan tevékenység, amit szeretsz), egy kis tartalmas életből, és egy kis pozitív érzelemből.-
És ha már úgyis meg kell terveznünk minden előttünk álló napot, érdemes jókedvet is iktatni a napirendbe, ami arról szól, hogy be-fel vagy épp újrahangolod magad. Egyszerűen nem engedsz teret a borús gondolatoknak. Egy jó napindító zene, 20 perc "kikapcsolás" napközben vagy munkából hazafelé, uram bocsá' kirakat nézegetés, közös játék a gyerekkel még vacsora után, a lényeg az, hogy derűsen kezdd és fejezd be a napot. Örülj annak, hogy élsz!!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com



www.nevetojoga.hu